Afvalbeleid: de zin en onzin

Afvalbeleid: de zin en onzin. Wij vragen ons af waar die 4 kliko's goed voor zijn. Nascheiden werkt net zo goed.

In 2019 heeft er een wijziging van het afvalsysteem plaatsgevonden. De reden hiervan was om te voldoen aan de landelijke norm van maximaal 75kg restafval. Deze plannen werden al gemaakt in 2018 en destijds hebben wij ons hierover al kritisch uitgelaten. Toen wij na maart 2018 in het college kwamen, hebben we het besluit om over te stappen naar ondergrondse containers terug laten draaien. Hiervoor heeft Renswoude de eigen kliko behouden.

Helaas was er onvoldoende tijd meer om de afval inzameling aan te besteden. We moesten wel overstappen naar ACV: dit is een samenwerkingsverband met meerdere gemeenten waarin Renswoude een aandeel heeft. Omdat wij een aandeel hebben, telt dit alsof je het zelf doet. Daarom hoefden we voor de overstap naar ACV geen aanbestedingsprocedure te volgen.

Eerlijk is eerlijk, de ACV doet het niet slecht. Ook het aandeel restafval is teruggedrongen waarmee we voldoen aan de landelijke doelstellingen. Echter, zijn de kosten fors opgelopen (+36% in 2020) en het ziet er niet naar uit dat die binnenkort gaan dalen.

Tegelijk krijgen wij steeds meer signalen dat nascheiding eigenlijk net zo effectief is met de nieuwe technieken en dat het vervuilde plastic nergens heen kan. Daarom willen wij als VVD Renswoude een evaluatie van het huidige beleid en een goed antwoord krijgen op de vragen: heeft voorscheiding door de burger wel zin? en: kunnen we dit inzamelen niet beter overlaten aan het bedrijfsleven? Uiteraard willen wij ook als VVD Renswoude dat wij verantwoord omgaan met het milieu en onze bijdrage leveren aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk. We zullen moeten investeren in duurzame oplossingen om onze welvaart in stand te houden. Maar van symboolpolitiek wordt de wereld - en Renswoude - niet beter.