Laatste column Marieke Teunissen als wethouder

Afscheid Dit is de laatste column die ik schrijf als wethouder in dit college. Wat is de tijd snel gegaan en wat is er veel gebeurd!

We waren flink ambitieus voor Renswoude 4 jaar geleden, en tot mijn grote vreugde hebben we die ambities voor het leeuwendeel waar kunnen maken.

De financiële positie van Renswoude is dik op orde. Een van de belangrijkste zaken die de zelfstandigheid van onze gemeente legitimeren! Zuinig en zinnig, dat waren onze uitgangspunten en dat heeft goed uitgepakt. Dat lukt niet door achterover te leunen, daarvoor moet je plannen blijven maken en piketpaaltjes blijven slaan voor de toekomst.

Er is een bestemmingsplan vastgesteld voor de bouw van bijna 200 woningen in Beekweide. Met de woningtekorten en de stroeve vastgoedmarkt was dit een ontzettend belangrijke stap. Over een poosje kunnen Renswoudenaren weer een betaalbare woning kopen of huren in een mooie, groene wijk in hun eigen dorp. De doorstroming wordt in gang gezet, zodat onze inwoners niet meer hoeven uitwijken naar omliggende plaatsen. Hartstikke mooi!

Als wethouder economische zaken heb ik gemiddeld twee lokale bedrijven per week bezocht. Dat was nuttig en aangenaam en maakte mij zonder uitzondering iedere keer nóg een beetje trotser op mijn dorp. De energie en ondernemerszin hier is erg indrukwekkend. Heel blij ben ik daarom dat het gelukt is om het bestemmingsplan Groot Overeem II door de raad vastgesteld te krijgen. Het is aan het nieuwe college om de goede vervolgstappen te zetten, zodat onze ondernemers zich kunnen gaan vestigen om te doen waar ze zo goed in zijn.

Binnen afzienbare tijd zal het gemeentehuis aan de Dorpsstraat 4 gereed komen. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan, misschien heeft u de discussies wel gevolgd. Feit is dat de democratie heeft gezegevierd en dat we straks weer trots kunnen zijn op ons Huis der Gemeente, waar de ambtenaren hun goede werk kunnen doen voor ons allemaal, waar de gemeenteraad haar besluiten kan nemen voor inwoners en ondernemers en waar het weer leuk wordt om je huwelijk te laten voltrekken.

Ik hoop dat het nieuwe college minstens zo ambitieus is voor Renswoude als wij waren 4 jaar geleden. Want stilstand is achteruitgang. Een sterk bestuur dat zich veel laat zien in de regio, continu Renswoude in de picture zet bij de provincie als het gaat om zaken als de onveiligheid van de Dorpsstraat, stappen maakt voor verdere verbetering van de leefbaarheid en een verstandig beleid voert als het gaat over duurzame energie-opwekking. De blik slechts naar binnen richten is geen optie meer, Renswoude doet ertoe en praat actief mee. We zijn in de afgelopen jaren een serieuze gesprekspartner geworden. Dat is nodig, want zolang je aan tafel zit, wordt er mèt je gepraat en niet over je. Zolang we onszelf voor vol aanzien en daarnaar handelen, hoeft niemand te twijfelen over Renswoude als zelfstandige gemeente.

Als wethouder heb ik uitermate veel ‘inside information’ over het reilen en zeilen in mijn gemeente. De dossiers waaraan ik heb (mee)gewerkt ken ik natuurlijk heel goed en ik vind het ontzettend jammer dat ik niet de kans krijg om ze verder te brengen. Dat is aan het nieuwe college.

 De gemeenteraad wordt geacht het college van burgemeester en wethouders te controleren of zij hun taken naar behoren uitvoeren. Als er dan een voormalig wethouder in de oppositie in de raad zit, die van de hoed en de rand weet -zeker in de begintijd heeft een oud-wethouder een énorme kennisvoorsprong-, is dat heel ongemakkelijk voor het nieuwe equipe.

Daarom heb ik besloten dat ik niet zal plaatsnemen in de gemeenteraad. Het is goed als de nieuwe wethouders rustig de kans krijgen om zich in te werken en zich de veelheid aan dossiers eigen te maken. Te groeien in hun nieuwe rol. Ik gun hen, maar vooral mijn dorp stabiliteit en een stevig, ambitieus en zelfbewust bestuur. De komende jaren is het aan hen om Renswoude een nog betere plek te maken om te wonen, werken en recreëren en er keihard aan te werken om onze zelfstandigheid te rechtvaardigen.

Het was een eer en een voorrecht om als uw wethouder iets voor Renswoude te mogen betekenen. De fijne samenwerking in het college, met de raadsleden en onze ambtelijke toppers heb ik enorm gewaardeerd. Maar vooral de contacten met inwoners en ondernemers en de mogelijkheid echt iets voor u te kunnen betekenen, zal ik gaan missen. Wie weet wat de toekomst nog brengt, maar voor nu wil ik vooral zeggen: bedankt voor het vertrouwen en het ga u goed!

 

Warme groeten, Marieke Teunissen