Monsterbuien: Column Marieke Teunissen Heraut d.d. 26 januari 2022

Monsterbui. Dat vind ik nou echt een grappig woord! Maar als we ermee te maken hebben, is er weinig grappigs aan. Het betekent zoiets als een extreme regenbui, waarbij in korte tijd zóveel neerslag valt dat de bodem, de riolering, sloten en rivieren de hoeveelheid hemelwater niet aankunnen. Gevolg: enorme wateroverlast, gevaarlijke situaties en veel slachtoffers en schade.

Heeft u de journaalbeelden van de overstromingen in juli ’21 ook nog zo scherp op het netvlies staan? Laten we hopen dat die ellende ons en iedereen verder bespaard blijft.

We hebben het in Renswoude gelukkig prima voor elkaar qua waterhuishouding hoor. We hebben een goed werkend, deels ‘gescheiden’ rioolsysteem waarbij het hemelwater direct wordt afgekoppeld zodat het niet naar de rioolwaterzuivering hoeft. Dat scheelt geld en capaciteit, voor water dat tenslotte schoon genoeg is om gelijk weer in de kringloop terecht te komen. Effectief en duurzaam, zo doen we dat graag in Renswoude. Plus we hebben natuurlijk een relatief groot buitengebied waar water de bodem in kan zakken. Kom daar maar eens om in de steden, waar bijna de gehele buitenruimte ‘versteend’ is.

Heeft u wel eens stil gestaan bij wat u bij u thuis kunt doen? Hoe groener de tuin bijvoorbeeld, hoe minder last van hittestress op warme dagen. Los van dat u, maar ook de vogels, insecten en andere flora en fauna daar baat bij hebben, maken groene tuinen onze leefomgeving veel geschikter om hemelwater te verwerken en op te vangen. Win-win!

Ook vanuit de gemeente doen we ons best om de leefomgeving voor onze inwoners prettig en duurzaam te maken én te houden. Maar er is veel dat u zelf kunt doen! Zonnepanelen op het dak, ledverlichting en energiezuinige apparaten gebruiken, het huis goed isoleren…

Binnenkort starten we een actie voor Renswoudenaren om, met een bijdrage van de gemeente, een regenton aan te schaffen. Zo verkleinen we met elkaar de kans op wateroverlast in het dorp bij hevige buien, heeft u een eigen waterbuffer in periodes van droogte en bespaart u op het gebruik van leidingwater. Goed voor het milieu, uw tuin én uw portemonnee! Ik hoop u korte termijn meer over deze actie te kunnen vertellen.

In de tussentijd is het misschien een goed idee om te overwegen uw huis (verder) te verduurzamen.

Wist u dat de Rijksoverheid vanaf januari ’22 hiervoor een subsidie verstrekt aan huizenbezitters? Bij minimaal 2 maatregelen krijgt u 30% van de kosten voor vloer-, dak- of spouwmuurisolatie, HR++glas en/of de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Kijkt u maar eens op www.rvo.nl en klik vervolgens op ISDE. Heel erg de moeite waard!