Afscheidsinterview Bert Hoek

In maart van dit jaar zijn er weer nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. VVD-raadslid Bert Hoek heeft besloten zich niet opnieuw kandidaat te stellen, om van zijn pensioen te kunnen genieten. “Ik heb mijn leven lang hard gewerkt”, aldus Bert. “Ik ben op mijn 20e begonnen met werken, ik ben nu bijna 69 jaar dus het is nu wel mooi geweest.”

HOOGTE- EN DIEPTEPUNTEN Bert vertelt hoe hij in de Renswoudse politiek belandde: “Ik ben altijd al VVD stemmer geweest, toen wij in Renswoude kwamen wonen kreeg ik het gevoel dat ik echt wat wilde betekenen voor het dorp. Onze buren (Nico en Marieke, red.) hebben me uiteindelijk overgehaald om me aan te melden bij de lokale VVD.”

Bert reflecteert op enkele hoogtepunten van de afgelopen jaren: “we hebben toch heel wat zaken voor elkaar gekregen, zoals een nieuwe Borgwal, de afronding van het dorpshart, een nieuwe brandweerkazerne, de start van Beekweide II voor bijna 200 extra woningen. Dit zijn mijlpalen die hun voetafdruk nog vele jaren zullen nalaten.”

Op de vraag of er ook dieptepunten zijn geweest reageert Bert: “dieptepunten niet echt. Het enige jammere vind ik dat onze coalitie de eindstreep niet heeft gehaald  omdat wij als VVD en nog drie andere partijen trouw bleven aan de afspraken uit het position paper waarin door de voltallige raad lokaal draagvlak voor windmolens als voorwaarde is opgenomen.”

OPEN HOUDING De bijdrage van Bert is ook door collega’s in de gemeenteraad gewaardeerd. Henk van der Schoor (SGP): “Ik heb Bert door de jaren heen ervaren als een betrokken, vriendelijk en benaderbaar collega raadslid. Ook als commissievoorzitter heb ik Bert ervaren als een vaardig en vriendelijk collega. Best een prettige ervaring als je door zo’n collega als voorzitter van een commissie wordt opgevolgd. Samen hebben wij in die jaren, of het nu ging over politieke zaken of over privézaken, regelmatig contact gehad. Deze contacten kenmerkten zich door een open houding zowel in het spreken als in het luisteren. Ook als de omstandigheden soms niet eenvoudig waren. Samenleven en samenwerken zijn werkwoorden. Dit voelden wij bij elkaar aan. Wederzijds respect was vanzelfsprekend.”

REALITEITSZIN Ook burgemeester Petra Doornenbal heeft lovende woorden over Bert: “Ik vind het jammer dat Bert gaat stoppen als raadslid. De rustige en verstandige uitstraling die Bert van nature met zich meebrengt zijn heel prettig (en soms ook nodig) in een bijna geheel vernieuwde raad. Toen de raadsleden in 2018 aantraden waren hun verwachtingen hoog. Ook was er de overtuiging dat er wat dingen anders moesten in de gemeente en bij het ambtelijk apparaat.

Uiteraard hoort er bij een nieuwe coalitie en een nieuw college ook een nieuwe agenda. Dat zo’n verandering niet van de ene op de andere dag verwezenlijkt is, is logisch. Maar omdat een raadsperiode maar 4 jaar duurt, is het echt nodig om vast te houden aan de ambities en tegelijkertijd tijd en ruimte te bieden om die verandering vorm te geven. Bert is in mijn ogen het raadslid met realiteitszin en oog voor verhoudingen, zowel binnen de coalitie als binnen de gehele raad. Bert overziet het speelveld en is diplomatiek en tegelijkertijd ook heel duidelijk in waar hij naartoe wil. Ik heb hem, in tegenstelling tot een heel aantal andere raadsleden nooit kunnen betrappen op rolvervuiling. Hij heeft steeds zijn rol als raadslid

ingevuld; volksvertegenwoordiger, kaderstellend en controleur. De uitvoering overlatend aan het college. Ik houd erg van deze stijl, het is respectvol en maakt hem in mijn ogen een van de meeste effectieve raadsleden.”

VERFRISSEND Tot slot geeft Bert nog enkele tips mee aan de fractieleden die doorgaan. “Blijf je standpunten trouw. Je kan wel eens meebewegen, maar je moet ook niet teveel meebewegen en voer het debat altijd op basis van inhoudelijke argumenten. Zorg voor verjonging van de fractie. Houd het verfrissend. Ik heb dit nu  8 jaar gedaan, als ik jonger was geweest zou ik wellicht nog een periode voor het politieke werk beschikbaar zijn. Maak ruimte, zodat ook (jonge) talenten kunnen doorstromen.”

De VVD Renswoude is Bert dankbaar voor zijn grote inzet voor Renswoude in de afgelopen jaren. “Bert heeft gezorgd voor een verdere professionalisering in de fractie en bracht structuur en overzicht, wat ook buiten de eigen fractie niet onopgemerkt is gebleven. Mensen als Bert zijn van enorm belang voor een goed functionerend gemeentebestuur. Dat hij daarnaast ook gewoon zo’n fijn mens is, heeft absoluut bijgedragen. De tijd is nu gekomen om samen met zijn geliefde vrouw Janny te gaan genieten van zijn vrije tijd en dat is hen van harte gegund.”