Gewijzigde plannen Dorpshart

College wil plannen Dorpshart veranderen

De bouw van het Dorpshart is in volle gang. Het plan wordt in 5 delen gerealiseerd. Deel 1 is de Supermarkt en deel 4 zijn de 10 grondgebonden woningen. Deze delen worden nu gebouwd. De gemeente heeft nog steeds de 3 andere delen in eigendom, die nog niet zijn verkocht. Het gaat dan om de ‘voorkant’ van het plan waar winkels met appartementen zouden moeten komen (deel 2), een Kiosk in het middendeel (deel 3) en een “Eerstelijns gezondheidscentrum” (het ELGC, dat is deel 5). In het oorspronkelijke plan zit het ELGC aan de achterkant van het dorpshart, ten opzichte van de Dorpsstraat.

Onvoldoende kopers

Nu blijkt echter dat er onvoldoende kopers zijn voor de winkels van deel 2. Verder blijkt dat de partijen die in het ELGC zouden deelnemen, toch niet allemaal even graag willen. Het college wil de plannen daarom veranderen. Dit komt op het volgende neer: maak van de winkels appartementen, halveer het ELGC en breng dit naar bouwdeel 2 (de voorkant, dus in plaats van de winkels).

Tijdens de commissievergadering van 15 oktober bleek al dat niet iedereen hier gelukkig mee is. De VVD vindt het vooral zonde van de ‘zichtlocatie’: daar moet je juist winkels hebben en geen gezondheidszorg. Ook de supermarkt uitte bezwaren: het was nu juist de bedoeling om een paar winkels bij elkaar te hebben, nu krijg je appartementen en een huisartspraktijk op de plek waar winkels zouden moeten komen. De VVD opperde om nog even te wachten alvorens de plannen nu al te wijzigen. De belangen van de ondernemers tellen zwaar voor de VVD en de ondernemers zijn hiermee niet gebaat. De CU deelde de bezwaren van de VVD maar wilde nog geen definitief standpunt innemen. De collegepartijen CDA en SGP gaven echter aan dat herprogrammering van het Dorpshart in het coalitie akkoord is afgesproken en achten zich gebonden hieraan. Dorpsbelang steunde de coalitiepartijen hierin.

Nog niet definitief

De wethouder benadrukte wel dat de plannen nog niet definitief zijn en dat er nog overleg plaatsvindt met de betrokken ondernemers. 9 december komen de gewijzigde plannen in de gemeenteraad.

Mocht u nog vragen hebben? Neem dan contact op met een van de fractieleden.