VVD Renswoude vraagt om striktere handhaving

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 9 december jl. heeft de VVD-fractie een voorstel (amendement) ingediend. In dit amendement stelde de VVD voor om de toeslag die nu gehanteerd wordt bij het achteraf indienen van vergunningsaanvragen, te verhogen van 10% naar 25% en tevens het maximumbedrag te laten vervallen.

De VVD wilde hiermee namens de gemeente een signaal afgeven dat handhaving hoog op de prioriteitenlijst staat. De VVD is van mening dat je eerst een vergunning aanvraagt voordat je gaat bouwen of slopen en niet andersom. Met een prikkel van 25% leg je meer gewicht in de schaal dan met een prikkel van 10%. Op die manier is er echt een verschil met de burgers die wel conform de regels een vergunning aanvragen.

De VVD kreeg steun van de CU , maar daar bleef het bij. CDA, SGP en Dorpsbelang wilden het bij het oude laten. Wethouder Vlastuin (SGP) gaf in zijn reactie aan dat het opleggen van een toeslag bij achteraf indienen van een aanvraag in Renswoude al jaren niet meer is voorgekomen. Vreemd genoeg stond diezelfde avond een zaak op de agenda voor het achteraf legaliseren van een overkapping zonder geldige vergunning. Het was diezelfde wethouder die aan de raad voorstelde om in deze zaak alsnog achteraf een vergunning te verlenen.

De VVD vindt het een gemiste kans van het college om een duidelijk en rechtvaardig statement te maken. Als je met elkaar regels opstelt, is het niet meer dan logisch en wel zo zuiver om hiernaar te handelen.