Wie is Marieke Teunissen?

Persoonlijk ken ik haar als een sterke en gedreven vrouw die er altijd en overal waar ze komt, helemaal voor gaat. Zelf omschrijft ze zich als ‘enthousiast’, ‘gedreven’ en ‘betrokken’ en daar voeg ik graag nog ‘bevlogen’ aan toe. Haar dagen vult ze met goudsmeden, schilderen, lezen, de zorg voor haar drie kinderen. Het liefst met veel gezelligheid, vrienden en familie. En als er nog een klein beetje tijd overblijft dan is ze ook wethouder van het mooie dorp Renswoude. In werkelijkheid liggen die verhoudingen wel wat anders en vraagt het wethouderschap natuurlijk veel tijd, energie en inspanning. Wethouder ben je niet voor een aantal uur in de week maar voor iedere dag! We gaan proberen haar nog beter te leren kennen en erachter te komen hoe ze dit allemaal combineert. We gaan vandaag in gesprek met - je hebt waarschijnlijk al geraden - Marieke Teunissen, wethouder (Economie en Financiën) van Gemeente Renswoude.

Gemeentehuis Renswoude

© Gemeente Renswoude

Marieke en Renswoude 

Marieke woont sinds 2002 in Renswoude. Daarvoor woonde ze in Woudenberg en na het beëindigen van haar toenmalige relatie, ging ze opzoek naar een nieuw onderkomen. In het mooie Renswoude was een woning beschikbaar, zo is ze in ons dorp terecht gekomen. In Renswoude heeft ze haar grote liefde Nico leren kennen en samen met Nico heeft ze drie prachtige kinderen gekregen. En samen met een kat erbij is het spreekwoordelijke ‘huisje, boompje, beestje’ compleet. 

De dagelijkse bezigheden

Natuurlijk is Marieke meer dan fulltime wethouder van het dorp. Maar gelukkig blijft er nog wel wat tijd over voor andere zaken. Ze zoekt graag de gezelligheid op met haar familie en vrienden of pakt een boek om tot rust te komen. Al gebeurt dat lezen meer in de nacht dan overdag, want Marieke is geen hele goede slaper. Marieke vertelde dat ze nog een bijzondere hobby heeft en dat is goudsmeden. Ze is opgeleid tot goudsmid en gaat af en toe graag naar een vriendin met een eigen atelier om daar heerlijk samen te gaan smeden en creatief bezig te zijn. 

‘’Boekentip van Marieke: De meeste mensen deugen van schrijver Rutger Bregman ‘’

Vogels en China

Vogels spotten. Nu beeld je je misschien Marieke in, met een grote verrekijker ergens midden in de natuur, maar zo is het niet echt. Ze heeft gewoon een grote liefde voor vogels. “Als je om je gewoon thuis om je heen kijkt kom je hele bijzondere exemplaren tegen. Wisten jullie bijvoorbeeld dat ooievaars, ijsvogels en zelfs lepelaars op Beekweide zijn te spotten.” En nog veel meer vogels, want als Marieke er een niet kent pakt ze gewoon even de tuinvogelapp erbij. 

Dan de fascinatie voor China, die is al lang geleden begonnen. Marieke leest graag boeken over China en dan met name over Mao Zedong, leider van de CCP (Communistische Partij van China) vanaf de jaren dertig. De enorme contrasten tussen onze cultuur en de Chinese cultuur wekken haar interesse. Samen met Nico heeft ze dan ook een maand lang rondgereisd in China om dit van dichtbij mee te mogen maken. 

Marieke en de politiek 

In 2018 is ze wethouder geworden van Renswoude. Een hele nieuwe uitdaging voor Marieke, en ook een hele bijzondere. Het verkrijgen van deze nieuwe baan liep net even anders dan doorgaans gebruikelijk. Normaal doorloop je de sollicitatieprocedure bij een bedrijf, maar bij wethouderschap solliciteer je als het ware bij de bevolking. 

De aanloop naar deze functie was behoorlijk pittig voor Marieke. Naast haar gezin en de baan die ze toen had, moesten de onderhandelingen met de coalitiepartners worden gevoerd. Gelukkig stond haar vorige werkgever volledig achter haar keuze om voor het wethouderschap te gaan. Naast haar vorige baan was Marieke al actief als raadslid in Renswoude. Dus de baan als wethouder was voor haar een mooie en logische stap. 

Als we terugkijken naar de afgelopen drie jaar, dan is Marieke trots op de stappen die zijn gezet op ten aanzien van het nieuwe gemeentehuis. Het was en is voor Marieke een uitdagend maar ook lastig dossier.  Het nieuwe gemeentehuis moet natuurlijk functioneel zijn en het gemeenschapsgeld moet zo efficiënt en zo verantwoord mogelijk worden uitgegeven. Ze is blij dat hier nu knopen zijn doorgehakt en dat dit project doorgang heeft gevonden. 

Combineren

Wat opvalt tijdens dit interview is dat Marieke straalt als we het over haar gezin en haar hobby’s hebben.  Marieke is erg dankbaar dat ze de volledige steun krijgt van haar thuisfront. Haar man Nico die volledig achter haar staat maakt het mede mogelijk dat Marieke zich goed kan richten op het wethouderschap. En ook van haar kinderen krijgt ze de volledige steun. Samen met haar man en kinderen heerlijk buiten wandelen zorgt voor de nodige ontspanning tussen alle werkzaamheden door. 

Marieke is als geen ander voorstander van het hebben van een vrije keuze. Het combineren valt en staat dan ook met het samen hebben en maken van die keuzes. Ze is enorm trots op haar eervolle baan als wethouder van Renswoude.  


Zet cookies aan om de video te tonen.