Energietransitie en windmolens: wat vindt Renswoude?

De afgelopen periode zijn alle gemeenteraden in Nederland bezig geweest met het maken van plannen voor duurzame energie. Op basis van landelijk beleid is aan iedere gemeente gevraagd wat zij richting 2030 kunnen opwekken. Dit traject heeft geleid tot de ‘Regionale Energie Strategie 1.0’ voor de Regio Foodvalley die door de Renswoudse gemeenteraad is aangenomen. Hierin staan nog geen vaste plannen maar meer uitgangspunten; in dit document heeft de gemeenteraad laten opnemen wat er wel en niet wenselijk is om voor 2030 te realiseren aan duurzame energie.
Als Renswoudse VVD hebben wij in 2019 al initiatief genomen om een aantal uitgangspunten vast te stellen. Wij willen bijvoorbeeld niet alleen focussen op zon en wind, omdat daarin uiteindelijk niet de oplossing ligt om volledig onafhankelijk te worden van olie en gas. Ook zonnepanelen op landbouwgrond is voor de VVD Renswoude geen optie: wij zijn niet voor niets de Food Valley en niet de Energy Valley! Voor de individuele agrariër kan een zonneweide veel opleveren maar de agrarische sector is er als geheel niet mee geholpen. Met deze uitgangspunten heeft de voltallige gemeenteraad ingestemd.
In de Regionale Energie Strategie is er ruimte gegeven om te kijken naar windmolens die geplaatst kunnen worden ‘langs de infra’: ofwel langs het spoor en snelwegen. Voor Renswoude zou dat kunnen betekenen dat er windmolens komen langs de A12 bij de Emminkhuizerberg. Wel heeft de gemeenteraad aangegeven dat lokaal draagvlak belangrijk is. Er zijn weliswaar een aantal informatie avonden geweest, maar betekent dat dan ook dat er voldoende draagvlak is? Daarom willen wij als VVD graag goed luisteren naar de Renswoudenaren. Draagvlak is voor ons een belangrijk onderdeel voor eventuele besluiten.
VVD Raadslid Bert Hoek heeft tijdens de raadsvergadering van 29 september een initiatief voorstel ingediend om een onafhankelijke enquête te laten uitvoeren om zodoende goed te bepalen hoeveel draagvlak er is voor eventuele windmolen plannen, als die er komen. Dit voorstel unaniem aangenomen door de gemeenteraad.