Column wethouder Marieke Teunissen 'Ondernemend Renswoude'

'Ondernemend Renswoude'

In september 2019 ben ik begonnen met het bezoeken van verschillende bedrijven in Renswoude. Als wethouder Economie vind ik het heel belangrijk om te weten wat er leeft en speelt bij onze ondernemers, en natuurlijk wil ik ook graag wat goed gaat en wat beter kan in de relatie met de gemeente.

Samen met Gerda van de Pol, onze medewerker op het gebied van economie, bezoek ik wekelijks op de woensdagochtend twee bedrijven. En ik moet zeggen: wat is dat geweldig leuk! Natuurlijk weet ik best dat Renswoudenaren graag en hard werken. Maar daarnaast heb ik ook zoveel creativiteit gezien. Zoals bijvoorbeeld bij Asfalt-Onderhoud: Henk-Jan Diepeveen is continu bezig met het bedenken en ontwikkelen van techniekene voor onderhoud van asfaltwegen, met oersterke en duurzame oplossingen tot gevolg. Als enige in Nederland is Asfalt-Onderhoud in staat om asfalt 100% te recyclen. Of Wilco Janssen van Waterwel, die systemen levert voor werkelijk schitterende zwambaden en (zwem)vijvers, maar zijn liefde voor de agrarische wereld trouw  blijft door ook voor die sector duurzame watersystemen te realiseren.

Onder de indruk was ik ook van de ambachtelijke maar tegelijkertijd moderne manier van werken bij Timmerfabriek Vermeer, Autospuiterij Van Gent en Van Leijen, De Nijborg, Pater Installatietechniek, WE-Metal...

En wist u dat Biker Best, de Goldwing(onderdelen)-dealer, beschikt over een heus museum? Liefhebbers van over de hele wereld worden gastvrij ontvangen door Karin en John de Weerdt, die een prachtige zaak hebben opgebouwd aan de Hooge Hoek.

Leuk weetje: in Renswoude zijn circa 700 (!) bedrijven gevestigd. Dat is, zeker in verhouding met ons inwoneraantal, echt heel veel. Zoveel bedrijven en zoveel bevlogen ondernemers. Dat maakt mij als wethouder, maar natuurlijk ook gewoon als Renswoudse, harstikke trots.

Helaas voelt ook ondernemend Renswoude de effecten van de corona-crisis. Sommige sectoren, zoals de horeca, zijn ongenadig hard geraakt door de landelijke maatregelen om het virus eronder te krijgen. Maar zelfs bij die - soms echt zwaar getroffen - ondernemers, stond ik versteld van hun veerkracht, van het optimisme, van de weigering om het hoofd te laten hangen. Mij past een diepe, diepe buiging.

Merieke Teunissen

Wethouder Economie en Financiën